-

Respiratia este vitala! Viata incepe si se termina cu o respiratie!
Exista o stransa legatura intre frecventa respiratorie (numarul de respiratii pe minut) si durata de viata.

Cand respiratia este neregulata, se produc spasme, blocari in curgerea suflului, respiratia devine zgomotoasa, toate acestea fiind provocate de agitatia mintii. Cand corpul este relaxat, respiratia curge lin, fara pauze, in liniste si usor, iar la randul ei, mintea este calma, linistita.

Respiratia este puntea de legatura intre trup si mine. Acestea 3 se influenteaza reciproc. Emotiile puternice au impact asupra respiratiei si sanatatii.
Constientizarea procesului respirator ne ajuta sa ne armonizam si chiar sa ne vindecam la nivel fizic, psihic si mental. Tehnicile de respiratie reduc anxietatea si depresia.
Tehnicile de respiratie controlata din Yoga se numesc Pranayama. Prana- energie, Ayama- expansiune.
Prana este atrasa in fiinta noastra prin respiratie. Pranayama este cea de-a 4 a etapa din cele 8 ale sistemului Ashtanga Yoga, descris de Patanjali in Yoga Sutra.
Respiratia controlata reduce anxietatea, elimina tensiunea, calmeaza mintea, imbunatateste starea de spirit, scade ritmul cardiac, mareste rezistenta la infectii, elimina oboseala cronica, normalizeaza tensiunea arteriala, echilibreaza energetic toate sistemele, vitalizeaza corpul si mareste increderea in sine.

Dobandind controlul asupra respiratiei, ne putem prelungi viata!